2. huhtikuuta 2012

Kentuckyn kakku


Tämä kakku on mieheni suurta herkkua, niimpä hellyin taas tätä hänelle viikonloppuna leipomaan. Ohje on ainakin joskus ollut Pirkka-lehdessä. Mieheni on ensimmäistä kertaa syönyt tätä serkkunsa luona ja siitä ohje on mennyt hänen äidilleen ja nyt minä teen tätä. :o)

Vaikka kyseessä onkin yksi (minun mielestäni) kahvipöytien tylsimyksistä, eli kuivakakku tai kahvikakku, (miten kukin haluaa sitä nimittää) niin tämä on todella herkullista, varmaankin johtuen ihanan karamellisesta kuorrutuksesta, namskis. :o)


150 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
1½ dl maitoa
1 dl mantelirouhetta
1 pkt (250 g) taateleita
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria (itse käytän vaniljasokeria)

1. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka. Tilavuus 1,8 l.
2. Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi (kätevimmin se käy saksilla) ja sekoita ne mantelirouheen joukkoon.
3. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri.
4. Lisää munat yksitellen.
5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita pari ruokalusikallista jauhoseosta taateleiden ja mantelirouheen joukkoon.
6. Lisää jauhoseoksen loppu ja maito vuorotellen varovasti sekoittaen, lopuksi taateli-mantelirouheseos. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat.
7. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 60 minuuttia. Kumoa kakku haaleana.


Kuorrutus
2 rkl sokeria
50 g voita
½ dl kuohukermaa
230 g (n. 4 dl) tomusokeria
(Siis näin ohjeessa sanotaan, mutta itse olen aina laittanut 2½ dl, ja se riittää aivan hyvin. En ymmäärrä miten sellaisen tönkön saisi levitettyä kakun päälle, jos tomusokeria laittaisi tuon 4 dl. )

1. Ruskista sokeri teräskattilassa. Ensin sokeri sulaa, sitten muuttuu keltaiseksi, sen jälkeen ruskeaksi ja lopulta palaa. Ota kattila liedeltä kun sokeri on ruskeaa. (Itse otan kattilan liedeltä pois jo siinä vaiheessa kun sokeri on syvän keltaista, ihan varmuuden vuoksi, koska poltin ensimmäisen sokerin!! :oD Se tapahtuu niin äkkiä!)
2. Lisää rasva ja anna sen sulaa.
3. Lisää kerma ja kiehauta seos sitä koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. (Tämä vaihe on hieman kinkkinen. Johtuen kerman kylmyydestä, se jähmettää sulaa sokeria sen verran, että sokeri muuttuu helposti kokkareiseksi ja sitä ei saa tässä vaiheessa enää sulaksi. Itse olen antanut kerman lämmetä reilusti huoneenlämpöiseksi, ettei lämpötilaero ole niin suuri, auttaa!)
4. Lisää lopuksi tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Jos se näyttää paakkuiselta, lämmitä kuorrutusta hieman koko ajan sekoittaen.
5. Annan kuorrutuksen jäähtyä pari minuuttia. Se saa olla melko paksua.
6. Levitä kuorrutusta ensin kakun sisäreunaan ja sitten päälle. Ensin ohut kerros ja loppu kuorrutus paksuhkona kerroksena. Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, voit lämmittää sitä, jolloin se taas notkistuu. (Kuorrutusta tulee mielestäni vähän naftisti, joten kannattaa alussa olla säästeliäs kuorrutuksen suhteen.)

Kuorrutuksesta tulee aika kokkareisen näköinen, mutta sen voi silottaa esimerkiksi silikonisella lastalla tai puhtaalla lusikanpohjalla.




Helene




6 kommenttia:

  1. Hei Helene!

    Sulla on ihana blogi :-) Olen seuraillu tätä jo jonkin aikaa mutta nyt päätin "ilmiantaa" itseni kun näin sut eilen Prismassa :-)tai ainakin luulin nähneeni, kävitkö sä eilen kaupas? :-D

    VastaaPoista
  2. Moi Minna. Ihana kuulla, että pidät blogista. :o)(Ja, että joku oikeasti viitsii jättää edes kommenttia, koska mun bloggailutauko on ollut NIIIIN pitkä!)

    Juu kyllä mä siellä Prismassa olin. Olin siellä mun miehen ja tämän nuorimmaisen kanssa. Toivottavasti en näyttänyt ainakaan kauhean kiukkuiselta, koska silloin mun ostoslistalle jäi KOLME asiaa, mitä siellä ei ollut! Se on kuitenkin meidän Prisman kokoisessa kaupassa aika paljon. :oD Mutta kyllä niitä kuitenkin ihan tuskissaan piti sieltä etsiä, mutta en mä esimerkiksi löytänyt sieltä pistaasipähkinöitä...kaikkia muita pähkinöitä kyllä oli! :oD

    VastaaPoista
  3. Tämä kakku on jäänyt minun leipomislistalleni, kiitos siis ohjeesta :) mukavaa pääsiäistä teidän perheelle toivottelee touhu äiti pohjanmaalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos, samoin myös teille!! ♥ Voi miten mukava kuulla, että joku oikeasti tekee jotain näiden minun kirjoittamieni ohjeiden mukaan!! Tämä kakku on kyllä NIIN hyvää! :o)

      Poista
  4. Tein tätä yhteen kahvitukseen ja voi kuinka oli hyvää. Kehuja tuli myös vierailta. Tämä kakku on kuulunut perheemme vakio leivonnaiseen juhlissa jo n. 10 juhlien aikana. Aina on saanut miettiä, että millä ohjeella onnistuisi, mutta tämän löydettyäni käytän aina tätä. Kiitos siis ohjeesta. Blogisi on täynnä mukavia juttuja. Lisään sinun blogisi myös niihin mitä luen. Oikein hyvää kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Napsu58 kivasta kommentistasi! Ihanaa kuulla, että olet pitänyt tästä ohjeesta. Tämä on olut kyllä toimiva ja hyvä ohje. Kiva kuulla, että pidät blogistani ja, että olen vielä päässyt sinun blogilistallesikin. :o)

      Ihanaa kesää myös sinulle, tulen käymään myös vastavierilulla jahka ehdin. :o)

      Poista

Teidän lukijoiden juttujakin on kiva lueskella ja ne lämmittävät mieltä, joten älä epäröi jättää kommenttia! ♥