2. huhtikuuta 2012

Kentuckyn kakku


Tämä kakku on mieheni suurta herkkua, niimpä hellyin taas tätä hänelle viikonloppuna leipomaan. Ohje on ainakin joskus ollut Pirkka-lehdessä. Mieheni on ensimmäistä kertaa syönyt tätä serkkunsa luona ja siitä ohje on mennyt hänen äidilleen ja nyt minä teen tätä. :o)

Vaikka kyseessä onkin yksi (minun mielestäni) kahvipöytien tylsimyksistä, eli kuivakakku tai kahvikakku, (miten kukin haluaa sitä nimittää) niin tämä on todella herkullista, varmaankin johtuen ihanan karamellisesta kuorrutuksesta, namskis. :o)


150 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
1½ dl maitoa
1 dl mantelirouhetta
1 pkt (250 g) taateleita
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria (itse käytän vaniljasokeria)

1. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka. Tilavuus 1,8 l.
2. Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi (kätevimmin se käy saksilla) ja sekoita ne mantelirouheen joukkoon.
3. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri.
4. Lisää munat yksitellen.
5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita pari ruokalusikallista jauhoseosta taateleiden ja mantelirouheen joukkoon.
6. Lisää jauhoseoksen loppu ja maito vuorotellen varovasti sekoittaen, lopuksi taateli-mantelirouheseos. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat.
7. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 60 minuuttia. Kumoa kakku haaleana.


Kuorrutus
2 rkl sokeria
50 g voita
½ dl kuohukermaa
230 g (n. 4 dl) tomusokeria
(Siis näin ohjeessa sanotaan, mutta itse olen aina laittanut 2½ dl, ja se riittää aivan hyvin. En ymmäärrä miten sellaisen tönkön saisi levitettyä kakun päälle, jos tomusokeria laittaisi tuon 4 dl. )

1. Ruskista sokeri teräskattilassa. Ensin sokeri sulaa, sitten muuttuu keltaiseksi, sen jälkeen ruskeaksi ja lopulta palaa. Ota kattila liedeltä kun sokeri on ruskeaa. (Itse otan kattilan liedeltä pois jo siinä vaiheessa kun sokeri on syvän keltaista, ihan varmuuden vuoksi, koska poltin ensimmäisen sokerin!! :oD Se tapahtuu niin äkkiä!)
2. Lisää rasva ja anna sen sulaa.
3. Lisää kerma ja kiehauta seos sitä koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. (Tämä vaihe on hieman kinkkinen. Johtuen kerman kylmyydestä, se jähmettää sulaa sokeria sen verran, että sokeri muuttuu helposti kokkareiseksi ja sitä ei saa tässä vaiheessa enää sulaksi. Itse olen antanut kerman lämmetä reilusti huoneenlämpöiseksi, ettei lämpötilaero ole niin suuri, auttaa!)
4. Lisää lopuksi tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Jos se näyttää paakkuiselta, lämmitä kuorrutusta hieman koko ajan sekoittaen.
5. Annan kuorrutuksen jäähtyä pari minuuttia. Se saa olla melko paksua.
6. Levitä kuorrutusta ensin kakun sisäreunaan ja sitten päälle. Ensin ohut kerros ja loppu kuorrutus paksuhkona kerroksena. Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, voit lämmittää sitä, jolloin se taas notkistuu. (Kuorrutusta tulee mielestäni vähän naftisti, joten kannattaa alussa olla säästeliäs kuorrutuksen suhteen.)

Kuorrutuksesta tulee aika kokkareisen näköinen, mutta sen voi silottaa esimerkiksi silikonisella lastalla tai puhtaalla lusikanpohjalla.




Helene




"Virvon varvon..."



Virpominen jäi tällä kertaa hyvin pieneksi, koska kyllähän se flunssa minulle tuli, joten sängyn pohja tuntui eilen kaikista mukavimmalle paikalle. :o)

Ennen sitä askartelin yhden virpomisvitsan naapurin kummitädin virpomista varten. Hän pitää pinkistä (kuten minäkin!!) niin tein hänelle tällaisen vitsan. 



Tämä ei ole perinteinen pajunoksa, vaan koivunoksa. Olen viime vuosien aikana pitänyt enemmän tästä koivunoksasta, koska veteen maljakkoon laitettuna siihen alkaa tulla pieniä vihreitä hiirenkorvia. :o)

Kukat ovat tehty valkeasta ja pinkistä kreppipaperista, joiden kantaan laitoin vaaleanpunaisesta nauhasta rusetit. "Terälehdet" ovat koristeltu pinkillä ja valkoisella glitter-liimalla. Siellä täällä oksissa on myös valkoisia höyheniä. Koristeet on kiinnitetty kuumaliimalla.



Pääsiäiskortit eivät kovin paljoa edistyneet viikonlopun aikana, koska innostuin lauantai-iltana taas leipomaan. Herkkuohje tulee myöhemmin. :o)



Helene


31. maaliskuuta 2012

Mennyt viikko, osa 2 ja blogin ulkoasu


Aivan kuin menneellä viikolla olisi tapahtunut niin paljon, että täytyy nämä postauksetkin jakaa kahteen osaan, mutta ajattelin kuitenkin laittaa tämän erikseen.

Kun Topias oli hieman tervehtynyt niin lähdimme käymään kaupoilla, tai siis ihan vain Prismalla. :o) Sillon oli päivällä jo niin lämmin, että tarkenimme lähteä pelkässä neuletakissa ja huivissa.


Olen niin tyytyväinen, että olen saanut kasvatettua hiuksiani jo edes tämän verran pitkiksi. Voin jopa laittaa ponnarin hieman ylemmäksi sillä tavalla, että sitä itse ponin häntääkin jää siihen jo jonkin verran, eikä pelkästään mikään töpö. :oD


Ja minun ikisuosikit päällä, Cubuksen beige huivi, Glitterin isot helmikorvakorut ja Lumene Natural Coden huulikiilto, sävy 8 pink sugar.


Minulla on tällainen pikku apuri, laukun kantaja kotipihassa. Autolle ja takaisin, sen takia "koska äitin täytyy kantaa Topiasta" <3


Tomaksen hattu, neulepaita ja huivi H&M:ltä.


Ja mitä kaupasta ruokaostosten lisäksi tuli ostettua? Tämä uusi Koti ja keittiö -lehti. Suosittelen, koska lehti oli täynnä toinen toistaan kauniimpia koteja, ja oli muuten vielä tajouksessakin! ;o)


Ja sitten ostoskoriin päätyi myös kukkia, keltaisia kukkia. Tulppaaneja, ja sitten Prismalla oli myynnissä loistava 6-pack Tete-a-tete narsisseja, joten ostin sen ja nyt niitä on ripoteltu ympäri kotia. Kuten uudesta yläkuvasta näkeekin. :o)

Niin, vihdoin ja viimein sain vaihdettua blogin ulkoasua. Tausta värin vaihdoinkin jo jokin aika sitten hieman vaaleammaksi ja aavistuksen verran harmaammaksi, mutta sitten (liian) pieni yläkuva jäi näyttämään entistäkin synkemmältä ja voi, että kun tämä asia vain jäi ja jäi...

Mutta nyt, kuva on isompi, keväisempi ja KELTAISEMPI. Uskomatonta miten kevät ja Pääsiäinen voi tehdä sen, että väri josta ei niin paljoa muuten perusta, niin sitten se onkin ihan suosikki?! Hassua. Joten lisäsin keltaista tänne blogiinkin. Yläkuvassa näkyy myös kurkistus meidän makuuhuoneeseen joka on NIIIIIIN vaiheessa. Pitkään olimme siellä täysin ilman verhoja, koska en ole löytänyt mieleisiäni (vietin taannoin kaksi tuntia Eurokankaassa, ja silti lähdin sieltä tyhjin käsin! :oO), mutta nyt laitoin sinne kuitenkin väliaikaisverhot. Makuuhuoneessa on siis vaihtunut järjestys, mutta suuremmin laitan siitä kuvia sitten kun se on valmis.

Loppuun vielä ihana inspiraatiokuva Pääsiäiseen.

Kuva täältä

Ai niin, olenko muuten maininnut, että Pääsiäinen on ehdottomasti vuoden paras juhla...heti Joulun jälkeen tietenkin. On ihanaa kun koti on jo kukkien myötä hieman "pääsiäisempi", mutta vielä muut pikku jutut ruohot yms. niin sitten on hyvä. 
Laitatteko te Pääsiäistä kotiin, ja millä tavalla?

Täällä viikonlopun ohjelma jatkuu hyvin pitkälti askartelujen merkeissä. Ja myöhemmin illalla ihanaakin ihanaisempi Terra Nova. Minä olen NIIIN koukussa siihen sarjaan. Se on muuten pitkästä aikaa sarja, jota me katsotaan minun mieheni kanssa yhdessä. Meidän maku ohjelmien suhteen ei aina mene ihan yksiin. :oD Mutta muistakaahan katsoa klo. 21.00 MTV3-kanavalla! ;o)


Helene

Mennyt viikko, osa 1

Sairastelua, sitä on ollut. Pikku (ei kylläkään enää niin hirveän pieni) Topias on ollut flunssassa, elämänsä kovimmassa sellaisessa (huom! elämää ei ole takana vielä kuin vajaa vuosi :oD). ONNEKSI se kuitenkin alkoi helpottamaan kahden valvotun yön jälkeen!!

Onneksi postipoika toi yhtenä päivänä hieman piristystäkin, nimittäin uusimmat Avotakka ja Talo&Koti -lehdet.


Lehtien kannet olivat niin sävy sävyyn että...ihanan keväisen pinkit, tykkään!!


Postipoika oli myös oikein kiva tällä viikolla myös Tomaksenkin mielestä, sillä toisena päivänä meille kotiutui leffa-kerhosta nämä elokuvat. Jo vuosi sitten julkaistu Hop, ja aivan uunituore Alvin ja pikkuoravat 3. Meillä on myös aikaisemmat 1&2 osat ja ne ovatkin olleet suuria suosikkeja.  


Näitä siis katsellaan tänä viikonloppuna. Hmmm...missähän välissä itse ehtisi? Pääsiäiskorttitarvikkeet odottavat pöydällä (postaus myöhemmin), Tomaksen kanssa täyttyisi laittaa ruohot kasvamaan ja koristella pari virpomavitsaa ja kurkussa tuntuu ilkeä kaiherrus. Nyt ei ehtisi sairastamaan, ei nyt viikkoa ennen Pääsiäistä, koska tehtävää olisi. Mutta ei Pääsiäisenäkään voi sairastaa, koska on kaikkea kivaa tiedossa, mutta näistä lisää myöhemmin.


Helene

28. maaliskuuta 2012

Kahvittelua ystävän kanssa

Herkkulinjalla jatketaan siis... :oD
Viime viikolla Tomas oli mummolassa pari yötä, ja lähdin ystäväni ja Topiaksen kanssa käymään illalla kaupungilla. Täydelliseen kaupunkireissuunhan sisältyy kahvittelua ihanassa kahvilassa, ja sinne tiemme vei. Kahvilassa oli jo ihana Pääsiäis-tunnelma.




 Tässä pala minun suurinta herkkua, sacheria! :o)

Voi miten ihanaa, että Pääsiäinen on ihan kohta ja ilmassa tuoksuu kevät!



Helene

27. maaliskuuta 2012

Herkkureseptit jatkuvat...

KUNINGATTAREN SUKLAAKAKKU

Ohjeessakin mainitaan, että päälle tulisi laittaa tuoreita marjoja, jolloin kakusta tulisi paljon nätimpi. Ettei sulatetut marjat "valuisi" tällä tavalla, mutta onneksi se ei kuitenkaan makuun vaikuta. ;o) 


Pohja:
100 g voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
¾ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
1 ½ dl vispikermaa
200 g maitosuklaata

Päälle:
5-6 dl tuoreita vadelmia ja mustikoita
1 dl laimennettua marjamehua
½ dl hyytelösokeria

1.      Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 24 cm) päälle ja purista voideltu rengas kiinni. Sulata rasva ja anna sen jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
2.      Lisää muna-sokerivaahtoon rasvasula ja siivilöi jauhoseos joukkoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20-minuuttia. Tarkista pohjan kypsyys tikulla. Anna jäähtyä.
3.      Kuumenna kerma kiehumapisteeseen pinnoitetussa kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja paloittele suklaa kerman joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Anna täytteen vähän jäähtyä ja saeta. Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle.
4.      Levitä marjat kakun päälle keoksi. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja lisää hyytelösokeri. Sekoita kunnes sokeri liukenee ja liemi kirkastuu. Jäähdytä hieman ja sivele kiillettä marjojen päälle. Anna kakun hyytyä viileässä noin tunti.

Reseptin alkuperää en tiedä. Anoppini teki tätä kerran, ja minä sen jälkeen hieman useammankin kerran!! :op Tätä kakkua kyllä kannattaa kokeilla, tämä on niiiiiin herkullista!! :oD


Helene

17. maaliskuuta 2012

Kuorrutetut banaani-suklaamuffinssit

Sain kerran ystävältäni Eliisalta yhden lahjan mukana tiskirätin. Siinä tiskirätissä oli tämä aivan ihana suklaisten muffinssien ohje. Kuorrutuksen olen lisännyt siihen itse. Nämä ovat todella helppoja tehdä, sillä taikinan valmistukseen ei tarvitse edes sähkövatkanta tms.




2 munaa
2 dl fariinisokeria
1 dl leivontakaakaojauhetta
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
100 g sulatettua voita
2 dl vaniljakastiketta
1 banaani soseutettuna
1 dl rouhittua tummaa suklaata

Kuorrutus:

1 pkt (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
100g huoneenlämpöistä voita
1 pkt (500g) tomusokeria

Ihan täyttä pakettia ei tomusokeria tarvitse laittaa, siitä tulee hieman liian tönkköä. Itse olen laittanut n. 460 g. Ja että kuorrutuksesta tulee tuollaista suklaisen näköistä niin olen korvannut yleensä puolet (250 g) tomusokerin määrästä valmiilla kaakaotomusokerilla. Silloin muffinsseista tulee TOOOOSI suklaisen makeita. Minä tykkään! :o) Tällä kertaa minulla oli kaakaotomusokeista vain jämät jäljellä, sitä oli noin 100g. Silti kuorrutukseen tuli kiva pieni suklainen maku.


Sekoita jauhot keskenään isossa kulhossa. Lisää kaikki muut aineet ja sekoita puuhaarukalla. Jaa taikina vuokiin ja paista 190 asteessa noin 20 minuuttia. (Outo lämpötila, mutta itse laitan uunin lämpenemään hieman alle 200 asteeseen.)

Mittaa kuorrutuksen tuorejuusto kulhoon. Vatkaa seos ilmavaksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon voi ja jatka vatkaamista, kunnes seos on tasaista. Lisää tomusokeri ja vatkaa seos sileäksi pienellä nopeudella. Levitä tai pursota kuorrutus jäähtyneiden muffinssien päälle. Koristeluun olen käyttänyt Dr. Oetkerin Princess Lillifee koristekuvioita.

Erisävyiset pinkit silikonivuoat ovat Prismasta.

Eilisillä täydellisten naisten kahveilla oli tarjolla myös mm. näitä suklaasydämisiä pikkuleipiä, joiden ohje löytyy täältä.



Herkkuohjeet jatkuvat vielä...siihen asti, heippa! :o)

Helene