21. tammikuuta 2012

Leipomista ja lepäilyä

Pikkuhiljaa aletaan täällä parantumaan kuka mistäkin taudista. Olo on vielä itse kullakin heikohko, joten tämä päivä on otettu ihan levon kannalta.

Sen verran olen kuitenkin piristynyt, että leivoin toipilaille sämpylöitä. Olen löytänyt tämän sämpylä-ohjeen aikaa sitten täältä netin ihmeellisestä maailmasta, eikä alkuperästä ole nyt tietoakaan. Tosin, olen muokannut sitä hieman itse omiin tarkoituksiin sopivaksi.


JUUSTOKUORRUTTEISET SÄMPYLÄT

5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
½ dl siirappia
4 dl grahamjauhoja
7 dl hiivaleipäjauhoja
75 g voita (minä leivon aina voilla, margariinikin käy)

Päälle:
Emmental-juustoraastetta


Lämmitä maito (n. 42 astetta), lisää siihen siirappi ja suola.
Sekoita kuivahiiva grahamjauhojen joukkoon, ja lisää maitoon.
Lisää hiivaleipäjauhot vähitellen ja vaivaa taikina.
Lisää sulatettu voi, ja alusta taikina.
Anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta haluamasi kokoisia/muotoisia sämpylöitä, ja laita ne pellille.
Sivele vedellä, ja laita päälle juustoraastetta.

Paista 225 asteessa, 15 minuuttia. 


Taikina jää hieman löysäksi. Sillä tavoin sämpylöistä tulee mehevän kuohkeita. Jos taikina jää käsiin kiinni leipoessa, kannattaa käyttää apuna jauhoja. Jos sämpylöistä tulee ns. liian kiinteitä, on taikinassa silloin liikaa jauhoja.

Tässä ohjeessa olevat hiivaleipäjauhot voi korvata vehnäjauhoilla, jos sämpylöistä haluaa vaaleampia.


Kun viikko oli mitä oli kaikkien sairastelujen takia, niin viikon kruunasi eilen pitkästä aikaa kynsihuolto. Kunnon pinkkiä kynsiinkin! :o) Tosin tässä kuvassa se näyttää hieman vaaleammalta mitä se luonnossa on.



Vaikka nyt on sairasteltu kovasti niin on kivojakin asioita luvassa! Ensiviikonloppuna tulee meille ne vieraat joiden piti jo tulla uudenvuoden aattona, kivaa :o), Tomaksella on seuraava mallikeikka tiedossa ;o), ja pian ovat myös seuraavat Prikaatin juhlat :o)))). Sinne onkin onneksi jo puku valmiina, jonka ostin jo viime kesänä ystävimme häihin. 

Mutta tälle illallekkin on vielä hauskuutta luvassa, nimittäin Putous! Se Amerikan-nainen on niin hirrrrrveen hirrrrrveen hyvä!! :oD

Katsotteko te Putousta, ja mikä hahmoista on teidän suosikkinne?

Hauskaa iltaa!


Helene

3 kommenttia:

  1. Moi :) sämpylät näyttää tosi makoisilta! täytyis itsekin ryhdistäytyä ja leipoa välillä muutakin kuin sitä ainaista makeaa ;) Ja aina omatekoinen kaupan höttösämpylät voittaa!!
    Teillä on kaunis koti :))

    Ninnu

    VastaaPoista
  2. Niin, ja myös täällä seurataan Putousta joka lauantai. En vain osaa valita suosikkia Ameriikan rouvan ja mummon väliltä... mutta naiset jyrää tällä erää ;) !!

    Ninnu

    VastaaPoista
  3. Voi kiitos kommenteistasi Ninnu! :o) Pitkästä aikaa minäkin leivoin sämpylöitä, edellisen kerran tein niitä varmaan silloin kun Topias ei ollut vielä syntynytkään! :oD Silloin tosin tein niitä useastikin. Makean puolelle on lipsahtanut täälläkin tuo leipominen... :o)

    Juu, kyllä se mummokin siellä Putouksessa on huippu! :o)

    VastaaPoista

Teidän lukijoiden juttujakin on kiva lueskella ja ne lämmittävät mieltä, joten älä epäröi jättää kommenttia! ♥